Neem geen hond!

asielhond_web

Het lijkt een vreemde slogan. Wij zouden immers zo gek met honden moeten zijn, dat we iedereen het plezier en de liefde van een hond gunnen, toch?

En dat is ook zo, wij gunnen iedereen eigenlijk ook de liefde en het plezier van een hond. Het is de meest trouwe vriend die u zich kunt bedenken. Voor liefhebbende hondenbaasjes hebben honden ook vele voordelen. Hij biedt kameraadschap en heeft goede invloed op sociale en gezondheidsaspecten van de baasjes.

Wij bekijken het echter ook altijd door de ogen van de hond en gunnen die niet altijd een inwoner van Nederland. En het kan nog sterker; als we de hond zouden laten kiezen, dan zouden maar een beperkt aantal baasjes door de selectie komen. En het kan nog veel sterker…..als de hond zou mogen kiezen, dan zouden vele hun baasje naar het asiel brengen en zouden deze overvol met baasjes zitten.

Spijt, ik heb geen tijd!

De moraal van dit verhaal is, dat veel mensen een hond nemen zonder dat ze daar goed over hebben nagedacht. Men kiest een hond om de verkeerde redenen en ziet niet in, dat deze trouwe vriend geheel afhankelijk wordt van deze persoon. Een hond heeft zijn baas veel te bieden, maar daar moet ook een hoop tegenover staan. Denk hierbij al snel aan minstens 2 uur activiteit en aandacht per dag. Een passende begeleiding in een niet zo hondvriendelijke maatschappij en goede medische zorg op momenten dat het nodig is.

Statistieken wijzen uit, dat het merendeel (lees meer dan 60%) van de baasjes door de week minder dan een uur met zijn trouwe kameraad wandelt. 20% zelfs minder dan 30 minuten per dag. Het gevolg hiervan: en vervelende hond met teveel energie, die ongewenst gedrag gaat vertonen. Onderzoek wijst uit dat dat laatste zelfs voorkomt bij 30 to 90% van de honden.

diego_web

Hondenasiels zitten overvol.

Meer dan twaalfduizend honden worden er per jaar naar het asiel gebracht. De ‘baasjes’ konden of wilden er niet meer voor zorgen. Toch worden er ieder jaar 120.000 pups verhandeld door illegale broodfokkers. Hoezo ’trouwe vriend voor het leven’? De tegenwoordige hond wordt steeds meer gezien als wegwerpartikel.

“Neem geen hond” zouden beter wetende hondenliefhebbers vaker moeten zeggen, wanneer ze weer iemand over de kop van hun hond zien aaien terwijl ze zeggen dat ze zo’n hond ook wel heel graag zouden willen hebben. We zouden deze mensen meer moeten wijzen op de verantwoordelijkheden die wij hebben tegenover de hond.

Maar….bent u die uitverkoren hondenliefhebber, die iedere hond zich wel zou wensen en die zich niet laat afschrikken door de verantwoordelijkheden die u heeft ten opzichte van een hond. Bent u dat baasje die wel door weer en wind de viervoeter iedere dag minimaal 2 uur lekker uitlaat en het bos in gaat.

Dan mag u zich bij ons melden!

Wij vangen met grote regelmaat honden op die door hun ‘baasjes’ niet meer goed werden verzorgd. Ook proberen wij jonge honden (vanaf 4 maanden) vanuit het buitenland te redden uit kansloze situaties n zoeken wij daarvoor vaak gastgezinnen of nieuwe liefhebbende baasjes. Al deze honden worden in onze roedel  gesocialiseerd en wij weten bij welke personen of families zij het best tot hun recht komen.