EEN BUITENLANDSE HOND ADOPTEREN? 

Regelmatig krijgen wij de volgende vragen, zoals “waarom doen jullie dit werk” en “hoe gaan jullie om met de kritiek die sommige mensen hebben over het naar Nederland halen van buitenlandse zwerfhonden.

In landen zoals Spanje en Roemenië worden jaarlijks honderdduizenden honden gedood. Omdat het er simpelweg te veel zijn. Zolang we hier geen juiste oplossing voor vinden om dit probleem te voorkomen zullen deze getallen nooit afnemen. De honden die daar in een privé asiel terecht komen, hebben maar een kleine kans op nog een beter leven!

Toch blijven sommige mensen kritisch over het hele zwerfhondenverhaal.
Iedere keer weer duiken reacties op, als: “de Nederlandse asielen zitten vol, help die honden maar” of “laten ze het daar maar oplossen”.

Wat betreft de eerste opmerking, de Nederlandse asielen zitten (gelukkig) niet vol. Er zijn zelfs Nederlandse asielen die buitenlandse honden opnemen omdat ze met lege kennels zitten.

En van de ca. 11.000 honden die jaarlijks in een asiel terecht komen, worden er ruim 10.000 binnen een jaar herplaatst. Wat er over blijft, zijn probleemhonden, in de meeste gevallen door mensen beschadigd.
Een fijne gezinshond is er nauwelijks te vinden want die worden redelijk snel herplaatst.

Veel mensen die een herplaatser een thuis willen geven, gaan eerst naar een Nederlands asiel. Als ze daar geen geschikte hond vinden, komen ze bij organisaties zoals ons terecht.

Per jaar nemen in Nederland ca. 190.000 mensen een hond in huis. Voor het eerst, als tweede hond of omdat hun hond is overleden. Ongeveer 51.000 honden zijn rashonden van een fokker. Ongeveer 9.000 zijn buitenlandse honden die door organisaties zoals ons ter adoptie worden aangeboden.

Het echte probleem zijn de ca. 130.000 pups die door malafide handelaren uit Oost Europa naar Nederland worden gebracht.
Illegaal want de honden zijn te jong (< 16 weken) en niet (volledig) gevaccineerd.
Daarnaast zijn de omstandigheden waarin hun moeders hen moeten baren afschuwelijk.

Helaas gooien de mensen die kritiek hebben, de buitenlandse honden die via Stichtingen naar Nederland komen en de pups die door handelaren naar Nederland worden gebracht, op één hoop.

Daarom vinden wij het heel belangrijk om jullie er bewust van te maken, waar het probleem daadwerkelijk ligt.
Zo is het idee ontstaan om iedere buitenlandse asielhond van Stichting Le Woef een eigen gezicht te geven! Vanaf nu adopteer je bij ons geen buitenlander of zwerfhond maar een Chien de la Rue!